Sunday, September 28, 2014

Apa Yang anda Lakukan untuk Menyambut Hari Jadi Family anda ??



HomeMade Strawberry Cheese Cake Untuk Ibu & Abah

( buat sendiri tau !!! )


Hai Assalamualaikum Weirdoss!!!

It's me again Aleza Wan Ali da aWesOme!!! ( okay prasan ~_~)

Last weekend was my ibu Birthday and belated busday for Abah jugak lah...
So iolls saje nak try something yg different, sbb slalonye asyik pg beli cake kt kedai jek, or bwk makan jek..Now sejak dah blaja sikit2 psl cheese cake ni, iolls saje try nak buat homemade cheese cake, kononnye lebih bagus dengan 'air tangan ' sendiri la kononnyeee... ( puihhh )


So I start beli barang nak buat Cheese cake la kan, iolls pergi ke kedai Bagus Bakeri, mudah nak pilih barang2 buat kuih and cakes, tapi boleh tahan mahal la jugak kan...

Disebabkan nak buat Strawberry Cheese cake, ofcos la bahan utamanya adalah Strawberries & Cheese Cream. Tapi Strawberries takde la kt bagus bakeri ni, pergi la kat giant ke, jaya groccer ke supermarket ke... okay weirdoos!!!



Strawberries mmg cantik tp masamnye laaa.Nak buat die punye topping atas tu nnt..
Tadaaaa!!!!! ni la die, cheese cake strawberries, sorry buruknye tulisan tu...


Sorry rupa mungkin tak perfect, tapi rasenye, MASYALLAH!!! MANTOP!!
tidak, serius ni bukan perasann sendiri tau, memang super sedap, ehhehe ( alamak over plak ) Actually iolls takde la tau sngt buat cake2 bagai gaban truq ni, just tahu basic je, then tambah la rencah perasa sndri, decorate pon sndri, almaklum la, kita bukan budak kulinari, kita dak architecute, tangan xde seni mne pon, janji niat baik , usaha lelah untuk pertama kalinya i tak beli kek untuk ibu and abah, tapi iolls buat sendri. Just for them. Love them both walaupon 'them' so garang. ahakkks \(~.~)/




video



MAka BerSELIFIE lah mereka dengan perasannyewww


My Ibu
My Abah, sbelah tu adik paling kcik, haikal..


they all da great...


ALEZA WAN ALI
CHECK OUT!!!




Thursday, August 14, 2014

Movie Of the Day : Guardian of The Galaxy

Movie Yang sUper aWesOme!!!



Hai asSalamualaikum weirdooo!!!
Apa nak buat weekend ni eak?? If you guys tengah in mood nak tengok movie, I suggest kat uoLLs tengok cite GuarDian of The galaxy!!!! uoLLs takkan menyesal like seriuosly I promise movie tu memang double tripple awesOme!!!

Main Actor die, Chriss Pratt pon mmg hencemm, hihihi, and pelakon pompuan die pon cute, Zoe Saldana tu, Well disebabkan cite tu best and klaka sangat I nak bgi sikit sipnopsis pasai movie nih, hehehe...

Mengisahkan  Peter Jason Quill the starLord ( Chriss Pratt ) pada tahun 1988 bersedih dengan kematian ibunya. Selepas kematian ibunya, peter berlari keluar dari hospital dan menangis, tiba2 datang satu cahaya dan mengankat die masuk ke dalam satu kapal asing...

Nak tau ape yang jadi lepas tu, uoLLs tgk je la .. yang penting, Guardian of the Galxy ni lagi best daripada Teenage Mutant Ninja Turtle..



Chriss Patt As Star Lord




Zoe Saldana as Gamora



Musang kcik ni as Rocket, tapi Geniuss

Chicken Ball & Nugget large Set ok..hehhe

Friday, August 8, 2014

Makan Ape ?






Asslamualaikum
Hi UoLLs!!!

Today takda yang special pon, just nak share I lunch ape tadi, with ma girlfreenss~ 
Collegue from office la, there was Nisya, Mala, and Haliza and me..

We go to Empire, you know Empire yang boleh dikatakan Famous kat area Subang ni, My Office just opposite dgn Empire tu, Takda apa yang best pon kat situ, maybe sebab dah almost everyday pergi sana, Well, xda la selalu, biasa la, Dekat situ boleh tahan juga cost nak lunch, kalau awal bulan, memang best makan kat situ, tapi kalo dah tengah bulan, nak makan situ pon berkira jugak, hihihi ( kite org sederhana je ).

Nak dijadikan crite, before makan tu ktorg jalan2 dulu  start dari atas sampai bawah, Owh we stop kat AVIVA. Almost all item BUy 1 Free 1, hahah, ape lagi Nisya And Haliza tak lepas peluang, Me? Me tak beli bcoz bru haritu beli sport shirt, Sport 'B' and shoes,ehehheee..

AVIVA at Empire



After that we go to makan kat Jaya Grocer,  huhu, kat situ makan die pon best jugak, mahal sikit je la, tapi berbaloi, portion banyak.. But me and Haliza share sbb mesti tak habis punye, tak elok membazir babe!
kak Mala And Kak Nisya, 

This is Haliza Halim

kak Mala mkan Lasagna, Not bad, sedap and around Rm 16 rasenye

Pizza (ape nme tak hingat ) Kak Nisya ate this, nyummy


BBQ Chicken AwesOme tak tipu, mmg sedap, RM 16 jek,.


BBQ Chicken yang I and Haliza makan mmg sedap, around Rm16  dapat suku/half ayam with bbq sauce, and 2 side dish.. sehat maman harini..hihiihihi

Okay bye uOLLs, till we meet again

AlezaWanAli
CheckOut!!














Tuesday, August 5, 2014

Haemoglobin I Rendah??? What???

/ \ Derma Darah /\

Haemoglobin I rendah?? ape ni, Haemoglobin tu ape?? I sendri tak tau, haha, 

Harini adalah 5 ogos, mase terjalan di bawah tower office I, di area Lift Lobby, I ade terbace, derma darah depan maybank tempat kerja I tu, I was Really excited, Sebelum ni, mmg I slalo derma darah, Don't get me wrong, ramai cakap derma darah leh gemukkan badan, what da???

I suka jek, sbb for me, at least badan kita boleh produces fresh blood balik, that's the logic things yang I tau la even tak tau apa2 kebaikkan pasal derma darah ni.. So sejak umur pon dah mula dewasa ( erkkk!!! nape I tak cakap tua jek ) Every single thing that we do, kene la tau serba sedikit sebab , kebaikan dan keburukkannye~

Kenapakah Perlu Menderma Darah

1.  Anda boleh menyelamatkan nyawa

2. Lebih mengetahui darah anda

3. Mengurangkan risiko penyakit jantung

4. Penyakit kronik
Talasemia merupakan sejenis penyakit genetik. Masalah ini disebabkan kekurangan hemoglobin dalam darah pesakit. Satu - satunya cara mengatasi masalah ini adalah memindahkan darah kedalam badan pesakit secara konsinten. Selain itu, pesakit kanser darah juga memerlukan darah dalam tempoh tertentu. Bayangkanlah jika tiada sesiapa yang ingin menderma darah, apa akan terjadi kepada mereka?

5. Darah tidak disimpan selamanya dalam badan

6. Mudah dan selamat

7. Meneruskan kehidupan normal

8. Mengurangkan risiko strok otak
Berdasarkan kajian sekumpulan pakar perubatan, menderma darah dapat mengurangkan risiko penyakit strok otak dari 35 - 85%!

9. Membakar kalori
Individu boleh melakukan `diet' atau kekal sihat dengan kerap menderma darah. Satu pain darah, iaitu kira-kira 450 milimeter, apabila didermakan membakar sebanyak 650 kalori dalam badan penderma.

10. Warga emas rasa lebih bertenaga
Ramai warga emas melalui pendermaan darah dan menjadikan badan berasa lebih selesa. Walaupun tidak dibuktikan secara jelas, tetapi ia antara sebab kenapa warga emas kini semakin kerap menderma darah.

11. Kepuasan
Menderma darah adalah seperti melakukan kerja khidmat komuniti yang lain. Perasaan gembira hadir secara tidak langsung selepas kita menolong orang lain.

12. Menjadi lebih produktif dan berkesan

( Sumber dari http://keindahanpengalaman.blogspot.com/2013/11/kebaikan-menderma-darah.html )




Nak dijadikan cerita, I lepas letak beg kat ofis, terus I pergi dengang collegue I yang sorang ni, die pon nak jugak derma, so sweet kan. Masa sampai di bawah, kena isi borang dan sebagainya macam biasa, my collegue lepas la ujian kecil yang dibuat, mase turn I plak, tibe2 pegawai yang bertugas tu kata, I tak boleh derma, I terkejut sangat!!!!! ( cehh mcm kecewa la kan ). hehee Takde la I takut jugak dan terfikir knape tak boleh, selalonye I lepas, Macam2 yang I fikir dalam kepale Otak ni, takut ade penyakit ke ape ke.

Then pegawai tu cakap I tak Cukup Zat besi, Haemoglobin I kurang..Diorang tetapkan, 12.5, I punye iron just 10.4 jek, takut pengsan katenye, ( dalam hati I, hello I strong kot .. Perrgghhh Riak lagi, hehee).
Owh,  ingatkn ape, Maybe Sebab Diet yang tak sihat kot, tapi I makan je sayur, bukan xmakan, Ikan, ayam I bedal jekkk.. hummm..

Kecewa la jugak sebab dah lama I nak derma darah, sebab I nak rase ringan sikit badan ni, I want fresh blood pumping in my vein, huhuhu.. Takpela, Niat murni I pagi ni tak kesampaian, huhuhu, So MORAL of da story, kalau nak Diet skalipon pastikan makan makanan berkhasiat, Diet is not about tak boleh makan langsung, its about pengambilan makanan yang seimbang, ade protein sikit, zat besi sikit, ade faham ??? Tak kesah la Anda seorang yang aktif gila babeeeng skalipon, tapi kalau makan tak menepati citarasa, tak boleh jalan jugak.yehuuu...

Teringat mase I balik kampung beraya tahun ni, di Johor, my abah sibling 13 orang, my Late grandpa mmg ade kencing manis kuat punyew, beberapa adik beradik Abah ade penyakit kencing manis, tapi abah xda sebab, abah seorang yang aktif, die Pegawai tentera, main badminton, So naseb Abah Baik takda penyakit kencing manis ( sweet) , But my late uncle ( abang kepada my abah ) my uncle tu tak mahu ada penyakit kencing manis macam my late granpa, disebabkan die jenis tak aktif, die betol2 menjaga pemakanan samai tak minum and makan bende manis langsung, akibatnya,dia meninggal dunia kerana buah pinggangnya tak dapat berfungsi akibat tiada gula langsung dalam badan... 

Jadi, Moralnya kita kne la jaga kesihatan selagi masih tak sakit, masih ingat lagu Raihan? Tajuk Ingat lima perkara sebelum lima perkara :

* Sihat sebelum sakit
* Tua sebelum muda
* Kaya Sebelum Miskin
* Lapang sebelum sempit
* Hidup sebelum mati





Tengok ni Darah jenis 'O' sapa nak bgtau la I ni pemurah leh bagi kat semua jenis darah..hahaa

Haliza ni org nak cucuk dia leh tersengih pulak, hahaaha..




Sunday, August 3, 2014

HomeMade Devil's Chocolate Cheese Cake (I think so)


Assalamualaikum Beloved Friends!!!

< Hi uolls >


It's 2am and I still baking my cakes, bukan la hebat sangat ni pon main  taram ja   ,hahaha  yadda yadda yaadaaa...

I ni pelik skit, or if uolls wanna know, i am weirdo woman ( can i use 'girl'? nampak muda   skit ) hahaha..yup yup weirdo tapi hati baikkkk ( prasantan sat ) ( ^ u ^ ) /
Sometime mmg I suka do something yang tibe - tibe, erkkk ??? Such as bile boring I akan try carik  something yg boleh dilakukan,  yang berfaedah la, baking, jogging, sewing and etc

Uolls tau tak, I actually tak tau sangat pon baking and sewing, but since I suke Shopping, clothes now a days very expensive,  muahaha, Baking pulak I suka sejak2 dah rase miang nak nikah,  huhuhu ( just kidding ) Baking is bcoz I suke bende2 yang cute like  muffin, cake.. So why dont I blaja something that woman should do, aiite??? I pon blaja dari yOutube je tapi  berbaloi jugak, Mmg ada hati nak  pg kelas baking and sewing but maSe blom mengizinkan, Insyallah One day jika dimurahkan rezeki..I memang berangan nak buka satu Cafe yang welcoming, enjoyable and Fun!!! yang ada Wifi, accessories, fashion, macam FullHouse tuuu, But heyy I still doing my Architecture la just angan2 Cafe tu hanya sebagai other Income,hihihi Brilliant tak my Future ( Bajet ). Got many plans to do.

Musim  raya ni buat I rase macam excited bcoz this year I dah boleh buat potLuck sndri, xde nak beli2 dah hehe, dengan Usaha yang gigih baru blaja One of da Delicious NUtella Cheese cake ever from Laura Vitalle ( sumber youtube ) But Link yang I bagi tu bukan yang Devil's Chocolate Cheese Cake yang I tengah dok cite skang ni tau, Devil's Chocolate Cheese Cake ni I main taram sendri asalkan dah tau basic Buat Cake... 



See Now pkui 2 pagi punye kerjaaa~~~


Dapat la buat Dua  bekas




Yummy, memang sedap ( eh prasantan pule ) hikhikhik


Memang I rase terharu sangat kek ni menjadi, yela, bukan ape, its Bcoz I selalu try buat cake yang bake punye slalo je tak jadi, naik kembung la, tak masak la, ape la, kali ni jadi pulak.. I paling2 boleh pon buat Cj\heese cake sebab senang campur itu campur ini then masuk peti ais trus. I btol2 letak Heavy FlavOur kat dalamnye kot.hikhihkhik. Dengan rase confidentnyew (gaya bajet bagus) I berani2 nak share Ingredient dengan uoLLS...


Antara bahan yang diperlukan adalah
( Sorry I xtau nak bgi amount gram sbb I main agak2 je )


> Butter 250gram
> Telur 3 biji
> Gula/Brown Sugar secukup rase ( kalo nak manis letak lebey, kalo xnak manis letak kurang { Fikir ni masak2 kew} )
> Soda Bikarbonat sikit
> tepung naik sendiri skit
> Coklat ( ikut citarasa uolls, kalo nak sedap guna coklat yang sedap, I guna dark coklat masak je sebab tak sempat nak shopping lebey )
> Vanilla Exstract
>Cream Cheese ( I used Philladhelphia )
> Tepung
> Lemon Juice Sikit
> Coklat Chip
> Coco pOwder


Cara-cara nak buatnya :



1. Pukul Butter sampai kembang ( smbil uoLLs buat hidung kembang )  

2. Masukkan Gula, Pukul lagi.

3. Pukul telur satu persatu, kemudian letakkan vanilla exstract.

4. Coklat masak/semisweet COklat pulak ( terpulang kalau uolls nak guna jenis coklat yg lain pon boleh) I used Dark Chocolate that's why namenye 'DEVIL's' ...

5. Masukkan cream Cheese dan coco powder, pukul lagi sampai sebati, Kemudian barulah masukkan tepung sedikit demi sedikit, tepung td perlu diletakkan soda bikarbonat and tepung naik sndri.

6. Bila adunan dah kembang, boleh lah diletakkan ke dalam acuan mengikut citarasa, Lantak la nak letak kat dalam acuan bulat ke, petak ke, LOVE ke<3 eceeceehh~~~ Then taburkan coklat chips atasnyew~~

7. BAke selama 30minit, at 180 degree celcius, Sementara menunggu uOlls boleh la check2 cake tu, cucuk dengan garfu dan tgk samada batter adunan td masih melekat atau tidak pda garfu, Kalo melekat maknenya kene bagi bake lgi...


SELAMAT MENCUBA
HAPPY BAKING!!!

\ ( ^O^ ) /

aloha uOLLs daaaadiiidaaadaaa

Check OUT!!!
ALezaWanAli


Tuesday, March 11, 2014

~ MH370 Please Come Back ~

Assalamualaikum


I'm back After many months didnt update anything,
the reason why i update now because of MH370 that missing around 5 days ago...
tanggal 8 Mac Misteri kehilangan Mh370 menjadi tanda tanya kepada seluruh Rakyat Malaysia, Malah kesedihan turut dirasai oleh Seluruh Dunia...

Apa yg menyedihkan lagi adalah, rakyat kita sendri, terutamanya kaum Melayu terus menerus berbalah, antara satu sama lain, Apa yg ingin saya nyatakan, Semua ini adalah Kehendak ALLAH S.W.T , percaya kpd 'kunfayakun' sekali Allah kata Jadi, maka jadilah...Kejadian ini mmg betol2 tak disangka..

Saya sedih sekali melihat kaum melayu sendiri  berbalah, bertikam lihat, senang kata mnjadi ' Keyboard Warrior'... Jangan Sesekali dilibatkan POLITIK, memulakan spekulasi yg belum tentu kesahihan nya...

Saya berpendapat, kejadian ni ada sebabnye, jika dipandang dari segi yg lebih baik, ini lah masanya kita sabagai satu kaum, saudara seislam, BERSATU PADU.. Jika selama ini kamu semua mengatakan UMNO betul, PAS betul, PKR betul... Itu semua POLITIK MAlaysia, Mengapa kita berbalah sesama kaum sndri,Sedar atau tidak, sesama kita sesama Melayu berbalahan, ada Kumpulan lain yg sedang menunggu kejatuhan kita, mereka hanya tggu masa sahaja untk kaut semua, JGN biarkn itu berlaku,dan ini hanya pendapat sy.....

Kamu semua tahu atau tidak, perasan atau tidak, cuba duduk dan selami hati masing2, mungkn ini lah masanya kita sesama Melayu bersatu...Org kata Umno pentingkn duit, moden, tp kurang islamik, Pas islamik tp tidak moden...Ada beberapa kwn saya mengatakan ingi Negara malaysia kita dipimpin oleh pemimpin yg mementingkn agama, YA, itu sy setuju, tetapi dalam mementingkn agama, kita juga perlukan KEMAJUAN, dan tidak salah jika kita bersatu untuk seimbangkn pebalahan ini.. APA KATA kita smue bersatu, MODEN DAN ISKLAMIK.....  Insyallah, berseimbangan...

Saya minta maaf jika perkara ini menyentuh sensiviti org. Sekarang, satu DUNIA sedang melihat NEGARA MALAYSIA, mmg ternyata kita dilihat lemah dimata dunia, tetapi tidak boleh salahkn kita juga, negara kita selama ini Aman drp ancaman besar, jadi berkemungkinan itulah sebabnya kita kurang Efektif menangangi masalah Besar, kerana MAlaysia jarang menghadapi MAsalah besar sebegini.

AMERIKA SYARIKAT telah menawarkan bantuan, Saya berasa sedikit takut dengan campur tangan Amerika..JIka anda baca artikel ini http://megachannelz.blogspot.com/2014/03/pesawat-mh370-red-flag-atau-false-flag.html  kita sama sekali rase takut dan tertekan, Didalam pesawat MH370 bukan ada rakyat Malaysia sahaja, jumlah kedua terbesar adalah rakyat CHina, Ukraine ,Rusia.. Semue seperti sgt berkait,

'Sama-samalah kita perhatikan elemen apakah yang akan mereka ketengahkan kelak.. Yang penting ialah alibi warganegara Amerika Syarikat sudah pun ditanam dalam insiden ini sebagai syarat bagi membuka ruang kepada campurtangan Amerika Syarikat.



Dengan 3 (+1 bayi) warganegara Amerika Syarikat, mereka sudah pun bergegas-gegas menyusun pasukan penyiasatan FBI mereka untuk turun. Insiden ini melibatkan 152 (+ 1 bayi) warga China! Apakah anda melihat kekalutan China untuk menghantar pasukan perisikan mereka?'

Campur tangan Amerika dgn menAwarkan bantUAn benar2 membuatkan hati sy gementar, ... 

Apa2 sekalipon, saya tekan kan kepada Rakyat Malysia, Kaum Melayu, teutamanya, sy memohon, supaya kita bersatu hati, dan jgn berbalah, Satu Dunia sedang melihat Negara kita sekarang, jgn tambahkn lagi perkara yg boleh menjatuhkn maruah Negara kita, mereka melihat kita bertengkar dan sebagainya...

Akhir sekali, saya tahu dgn blog yg sy tulis akan menimbulkan spekulasi.. Saya minta maaf, ini hanya pendapat, dan sy tahu sesiapa yg tidak puas hati, akan meningglkan komen yg negatif... Tapi apa yg saya ingin katakan, ini hanya pendapat saya, dan semua org punyai pendapat sndri... 

Setiap hari, saya pegi kerja, dalam kereta saya akan mendengar liputan2 mengenai MH370, agak sedih dan saya juga turut rse sebak, kadang sy menangis, tidak tahu mengapa walaupon tiada saudara atau ahli keluarga yg terlibat dalam pesawat MH370... Cuma, PIlot MH370, Kapten Zaharie Ahmad Shah merupakan ayah kpd kawan bakal tunang sy. Mungkin kerana kita semua masih tertanya itu yg menyebabkan kesedihan itu datang...Bagai gantung tidak bertali... Selagi tiada apa2 serpihan dijumpai, jangan lah kita mengatakan pesawat itu trhempas atau sebagainya.. Kita masih ada harapan, dan Berdoalah...Aminn...
 
Dalam saat genting ini, saya cuma berharap kita smue bersatu, dan Kita umat Islam mempunyai satu Senjata yg hebat, iaitu 'DOA'... Hanya ALLAH S.W.T yg Maha mengetahui, DIA menguji, kita kita harus sabar. Semoga MH370 dpt kembali dgn selamat dgn IZIN-NYA, untuk dibuat pengajaran kepada kita semua...