Tuesday, March 3, 2015

Cinta High Class Teater !

Dari Novel ke Pentas Teater ( Cinta High Class )

Assalamualaikum...

Yupp, punye lame la tak update blog uolls, but i know my story not as good as others. kehkehkeh.. Okehhke this time i wanna share about teater, Which is Iolls 'Ter'join  accidently     \(*O*)/.. I'm not really good in theater, yupp yupp actually iolls minat jgk nk berlakon depan audiences. It is because, kerjaya yg iolls ambik is ARCHITECTURE and the RISK is you must able to work under pressure bila dah signup dgn ARCHITECTURE ni. Memang always busy, 24/7...Teater perlu ada komitmen untuk pergi latihan, dan latihan sebuah teater perlukan dalam 4 - 5 bulan tauu .

Iolls pon seorang freelancer ,lebih kurang nak crite ade 2 jenis freelance lah yg iolls buat,  pertama, buat kerja2 3d design and kedua buat part time Acting if dipanggil.Iolls suke ambik yg shooting punye sbb skejap je, datang, shoot, balik, then boleh arrange mase samada nak ambik job tu atau tak, kalo free, iolls ambik la, most of the acting job iolls ambik weekend jek. Dalam 3d design if ade client luar bgi job, tu yg dok malam2, pon tak rehat, event weekend.. Iolls mmg jenis suke bekerja bile dapat peluang jek ambik, sebat, bukan tamak!!!! tapi, iolls nak tangkap pengalaman sebanyak mungkin, Siapa yg dalam bidang ARCHITECTURE ni mesti fham, tambah2 lagi iolls dalam proses nak bertunang (arrrghhhh tak caye), so kene la berusaha lebih skit...Chewahhhh!!!

Heyy dah lari tajuk~~~

Okay, back to the tittle, Nak dijadikan cerita, camne terjoin teater "Cinta High Class' ni Mase tu , Group Dramatis Studio ( dimana group iolls join untk belajar asas lakonan, boleh klik untuk tgk info dramatis ) ade mintak tolong buatkan 3d design stage for cinta high class ( CHC ). Iolls pon tolong la sbb tak byk pon, mse buat kt office "Cahaya Raudhah" tu, Ustaz Zulakifli ade bgitau psl job teater to dramatis, dan hanya ade sebulan sahaja masa untuk berlatih, mmg impossible gile, nak crik pelakon bagai. I kebetulan kat situ, Pengarah terus kata " Aley ( my nickname ) join laaa sebulan je latihan, ko dtg smggu xpe"... erkkk~~~





CInta High Class merupakan sebuah novel yang diadaptasikan dri novel ke teater hasil karya ustazah Fatimah Syarha .Dimana kisah cerita dalam novel ni menceritakan dimana seorang gadis yg mmg tinggi ilmunya, Qaniah Syumaila, ( lakonan Heliza Helmi ) dan berharap untuk mendapatkan cinta selepas nikah, dimana Qaniah xmau cinta murahan seperti cinta zaman sekarang,lihatlah anak muda zaman sekarang, bergelumang dengan maksiat, tiada redha dri Allah S.W.T. Tiada kemanisan la org cakap. Orang tua Qaniah pulak ingin menjodohkn qaniah dgn ustaz pilihan mereka, qaniah pulak tak bersedia kerna masih di tahun akhir pengajian... Qaniah xmahu lalai bercinta. Dimana pilihan memilih dan terpaksa itu menjadi kebingungan kepada qaniah, disamping kawan2 sekeliling qaniah yg bercinta bagai nak gila, tetapi diakhiri dengan pengalaman yg menakutkn.Itulah yg membuatkn Qaniah berjauhan drp Cinta tanpa syarat dan Halal.. Itulah yg dinamakan cinta high class dimana qaniah tidak mahu cinta yg sia2 dengan mengambil keputusan bercinta selepas nikah.Cinta yg halal.

Iolls menjadi Kakak kepada Qaniah Syumaila. apa yg iolls tertarik dalam dialog kakak is,

" Kalau Ada orang minat kat kakak, kakak akan kata, Jauhi diriku, dekati waliku, Hanya lelaki yang BERANI berjumpa dengan wali kita terus yang layak kita tabik kejujurannya. Lelaki kalau dia benar2 jujur sayangkan kita, Ikhalas cintakan kita, mereka takkan ade peluang langsung nak mempermainkan kita "

:'( sedih, iolls suke dialog tu sbb mmg kene dengan life iolls, mmg my fiancee to be mase kenal dlu iolls tak cinta2, couple2, my future partner pon terus niat nak risik iolls. Meaning that is Cinta Ikhlas and HIgh Class. Maksud iolls kat sni, Kita bercinta dengan ada tujuan, iaitu untuk mendirikan Masjid. kalau dok bercouple2 tp xde arah tujuan, asyik cakap nak kwen2 tp xde futher step, buat ape kan... Iolls dengan future fiancee ni kawan kejap jek dalam brape bulan trus die nak risik.. TERRHARUUUU!!!!!! sob sob sob :'( thank yOu Haizal hafiz.... <3 boleh klik ade link tu...

Back to the basic...Kisah ini merupakan kisah benar drp pengalaman ustazah fatimah syarha sendiri. Saksikan lah okay... :)

Tiket Rm 50 sahaja and dapat novel "cinta high class " mase kt pintu masuk panggung nnt.. :) and boleh beli online tiket tauuu.. Caranya kne pergi laman web Ekspo buku islam
Atau boleh hubungi Kak nur di talian 013-7007067



Owh ya, ade Video Promo CInta High Class, tgk laaa, hehehe....












video

Do Follow my instagram :), klik kat nama bawah ni ye ..

InstagramAleza Wan Ali

Jangan Lupa Follow Dramatis Studio bagi sesiapa yang berminat nak belajar asas lakonan tau, Dramatis Studio dah banyak buat short film kt youtube. follow link kat bawah ni okay.

Youtube - Dramatis Studio
Instagram - dramatisstudio



Check Out